ØkoWeb Forsiden
Markedspladsen
Restauranter
København / Sjælland
Århus / Jylland / Fyn
 
Vis på din Facebook




De økologiske slagterbutikker

- kan tilbyde hele stege, bøffer og andet som skæres ud efter ønske




Mangler din
økologiske restaurant
på listen?

Registrer den gratis

 




Find økologisk restaurant
og mad ud af huset

Find økologisk restaurant i København og på Sjælland
Øko-restauranter i
Århus
samt
Jylland / Fyn
Øko-restauranter i
København

samt

Sjælland og øerne

Om økologiske restauranter:
Der er kun ganske få egentlig økologiske restauranter i Danmark, men der er et stigende antal restauranter, som bruger en vis mængde økologiske råvarer, ligesom der er stadig flere offentlige storkøkkener som bliver - i hvert fald - delvist - økologiske.

Tidligere valgte en del restauranter blot at have et stort forbrug af økologiske råvarer uden at markedsføre hele restauranten som økologisk - og nogle gør stadig dette.

På ØkoWebs oversigt over økologiske restauranter er der taget udgangspunkt i myndighedernes registreringer, men der er dog gjort enkelte undtagelser. Blandt andet har nogle økologiske landmænd, som har servering valgt ikke at registrere sig som helt eller delvist økologisk restaurant, da de opfatter sig som fuldt økologiske og derfor ikke har lyst til at sætte procenter på.

Der er i oversigterne også medtaget spisesteder, som lægger vægt på brug af økologiske råvarer og mad eller fx serverer økologisk fadøl eller andre specialiteter som almindelige restauranter ikke har. Her bygger oversigten på myndighedernes registreringerni forhold til de såkaldte spisemærker.

I oversigterne skelnes mellem tre forskellige typer restauranter.

Økologisk restaurant
En restaurant som bruger næsten udelukkende økologiske råvarer - og som med rette kan kalde sig økologisk.

Delvist økologiske restauranter
Dette er restauranter som lægger vægt på økologi og bruger økologiske råvarer, hvor de anser det for rimeligt i forhold til deres koncept - men de er ikke fuldt økologiske. I nogle tilfælde måske fordi de gerne vil bruge en høj andel af lokale fødevarer eller andet.

Restauranter med et vist forbrug af økologi
Her er tale om restauranter eller caféer som måske serverer en del økologiske drikkevarer, bruger økologisk mælk, mel eller en del økologiske grønsager, men økologi udgør kun en relativt mindre del af af råvarerne. De kan typisk bruge det såkaldte bronzemærke.

Som gæst kan man således aldrig være sikker på, at al maden er økologisk men er henvist til at spørge om det enkelte spisesteds praksis. Dog vil maden på rigtige økologiske restauranter være næsten udelukkende økologisk.

Mærkning af restauranter
Myndighedernes regler for økologi i restauranter og andre storkøkkener bygger på Økologisk Spisemærke, hvor køkkener tildeles mærkerne afhængig af, hvor stor en del af deres råvareforbrug, som er økologisk.

Køkkenerne bestemmer selv, om de vil opgøre økologiprocenten efter vægt eller efter værdi. Det betyder, at en restaurant med meget dyre økologiske vine eller dyrt økologisk kød kan opnå en forholdsvis høj økologi-procent ved at regne i kroner. Omvendt kan en café eller en bar, som især serverer drikkevarer også opnå en forholdsvis økologi-procent ved at regne i vægt - da drikkevarer som bekendt vejer meget.

Der har været en del uenighed omkring det økologiske spisemærker og nogle - især økologiske landmænd med fx økologisk café på gården - har valgt helt at droppe spisemærket, selv om de i nogle tilfælde er 100 procent økologiske.